Двамата кандидати са с напълно изравнени изходни позиции

Водещата световна тема са президентските избори в Съединените щати. Без съмнение вотът за нов президент ще окаже влияние на целия свят - и в политически, и в икономически аспект.  

Двамата претенденти - Барак Обама и Мит Ромни, са в изключително оспорвана битка.

Гласуването вече започна

Както повелява законът от 1845 г., американците гласуват във вторник. Това обаче не е единственият ден, в който избирателите могат да посочат своя фаворит.

Още от септември започна така нареченото "ранно гласуване", като дори един от претендентите Барак Обама гласува по-рано. Този ранен вот в немалко случаи е давал решителна преднина на някои от кандидат-президентите. Последният подобен случай е отпреди само 4 години, когато Обама набра солидна преднина и получи нужния тласък за безпроблемна победа над републиканеца Джон Маккейн.

Сред тези, които сега дадоха гласа си по-рано, са и американските астронавти на мисия в Международната космическа станция. Двамата гласуваха преди да се отправят към станцията, но ако не го бяха сторили предварително, можеха да гласуват и от космоса чрез електронни бюлетини.

Кои са ключовите щати?

В последните дни обаче постоянно се говори за ключови щати, чиито граждани ще изберат следващия стопанин на Белия дом. Това се дължи на спецификата на американската избирателна система.

Избирателите в Съединените щати не определят директно новия президент. Те определят позицията на делегатите от своя щат, които впоследствие дават своя глас за един от кандидатите. Броят на делегатите се определя пропорционално спрямо населението на съответния щат. Общият брой делегати е 538. За победа е необходима подкрепата на поне 270.

Двете водещи партии по традиция неизменно имат подкрепата на определени щати и кандидат-президентите могат да разчитат на твърд електорат. За демократите, и в случая Барак Обама, този електорат е 196 делегати. При републиканците сигурна е подкрепата на 191 делегати.

Щатите, където борбата е с неясен изход, или така наречените ключови щати, сред които са Флорида, Колорадо, Охайо, са общо 12. Те осигуряват 151 делегатски гласа.  

В случай на равенство на гласовете, президентът се определя след гласуване в долната камара на Конгреса. Към момента републиканците имат мнозинство там, така че при равенство сред избирателите президентът ще се казва Мит Ромни.

 

Ранното гласуване в щата Флорида приключи. Гласувалите са над  4,5 милиона души, като са се образували огромни опашки, заяви за Нова ТВ Константин Вълков от Дарик радио. Като причината той посочи дългата бюлетина, която всъщност тя е и най-дългата в историята на Флорида и за попълването й са необходими са между 7 и 40 минути.

Социологическите прогнози

Последните социологически проучвания на водещи американски медии като Си Ен Ен и Ей Би Си не могат да дадат конкретен отговор на това какъв ще бъде изходът от оспорваните избори, тъй като изходните позиции са напълно изравнени, предвид неизбежните статистически грешки.

Ако въпросът се отнесе към водещите световни букмейкъри, които приемат залози за краен победител във вота, то Обама е категоричен фаворит. Любителите на хазарта могат да разчитат на печалба от едва 16 стотинки за всеки заложен лев на Обама. Ако обаче е налице печеливш залог за Ромни, то печалбата ще е цели 4 лева за всеки заложен.

Още любопитни факти около протичането на изборите в Щатите от Константин Вълков – гледайте във видеото.