Обама вече може да разчита на необходимия минимум от 270 делегатски гласа в битката с Мит Ромни

Барак Обама печели втори мандат като президент на САЩ. Обама вече може да разчита на необходимия минимум от 270  делегатски гласа в битката с Мит Ромни.


51-годишният Обама успя да спечели голяма част от така наречените ключови щати и по този начин си гарантира крайния успех. Така той ще може да изкара втори и последен 4-годишен мандат като президент на САЩ със събрани 52% от гласовете на избирателите.

 

Барак Обама спечели с бюлетините на малцинствата, жените и политически умерените избиратели. Според много анализатори резултатите от изборите дори могат да се тълкуват като постоянна промяна в баланса на силите между двете големи партии. 

 

В последните седем десетилетия нито един президент не е бил преизбиран, когато икономиката е била в толкова лошо състояние. Отговорът на въпроса "Защо Обама спечели?" редица специалисти намират в променящата се демография на американската нация. Латиноамериканците нарастват с 2% всяка година. Белите американци намаляват с 2 на сто годишно. 
 
Според екзитполовете Барак Обама печели 70% от гласовете на испанскоговорящите американци. За Мит Ромни са гласували едва 23 на сто.
 
При афроамериканците не се отбелязва промяна. Над 90% от чернокожите избиратели подкрепиха Обама през 2008 г. Данните от вчера сочат подобни нива на подкрепа.
 
Демократът печели масова подкрепа и сред по-бедните американци. 72 на сто от изкарващите под 9 хиляди долара на месец са гласували за Барак Обама.
 

Първата реакция на президента беше в социалната мрежа Туитър, където той написа: "Всичко това стана благодарение на вас. Благодаря".


Обама поема втория си президентски мандат с тежката задача да преодолее годишен бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара.


Той ще трябва да работи с Конгреса, а това ще бъде трудна задача, предвид запазеното републиканско мнозинство в Камарата на представителите.

 

Какви са настроенията в щабовете на Обама и Ромни след обявяването на резултатите – гледайте във видеото.

 
Репортери: Пламен Петров
Симеон Гаспаров