Демонстрантите искат Мурси да отмени декрета, с който значително разшири правомощията си



В Кайро се проведе нов многохиляден протест срещу президента на Египет - Мохамед Мурси. Демонстрантите искат Мурси да отмени декрета, с който значително разшири правомощията си.

Част от демонстрантите прекараха нощта на изградения на площад Тахрир палатков лагер. На разсъмване започна шестият ден на протеста, който отново беше белязан от сблъсъци с полицията.

Хората негодуват от декрета на президента, който обяви решенията си за стоящи над правомощията на всички съдебни инстанции. За много египтяни това е ход, който превръща Мурси в диктатор, какъвто беше сваленият с много усилия негов предшественик Хосни Мубарак.  

„На хората им писна. Безработицата расте. Не се издържа. Наричат ни "остатъци на стария режим", но ние на площада сме цивилизовани хора, студенти, доктори. Обикновени хора, които не приемат това, което прави правителството. Полицията стреля по нас преди да сме хвърлили и един камък”, коментира един от протестиращите.

Привържениците на Мохамед Мурси контрират, че декретът е бил необходим, за да може новият президент да се пребори с контролираната от стария режим съдебна система.

В събота движението „Мюсюлманските братя”, което стои зад Мурси, свиква голям митинг в подкрепа на президента.

Хаосът в Египет беше засилен допълнително от стачка на магистрати. Съдиите от апелативните съдилища обявиха днес, че спират работа като протест срещу декрета на президента.

 

Още за протеста може да прочетете ТУК.