Държавният глава предложи увеличаване на данъците само за доходи над 400 000 долара

Президентът на Съединените щати Барак Обама представи ново предложение на републиканеца Джон Бейнър за излизане от задънената улица около "бюджетната скала”. Това е положителен сигнал няколко дни преди изтичането на крайния срок за решение 31 декември, коментират американските медии.

 

Обама е предложил на председателя на Камарата на представителите, с когото в понеделник имаше 45-минутна среща в Белия дом, да се увеличат данъците само за доходи над 400 000 долара, заяви източник, запознат с преговорите. Предишното му предложение беше за по-високо облагане на доходите над 250 000 долара.

 

Компромисът на президента идва след отстъпката, която Бейнър направи преди няколко дни - той предложи увеличаване на данъците само за доходи над 1 милион долара, след като доскоро публично отхвърляше каквато и да било данъчна ставка. Ускоряването на темпа на преговорите дава надежди, че ще се излезе от кризата преди началото на годината, когато трябва да влязат в сила увеличаване на данъците и намаляване на публичните разходи, което би създало опасност за слабия без друго икономически растеж и връщане към рецесия.