Това стана ясно след проведена среща между него и лидерите на Конгреса

Все още има шанс за избягване на нова рецесия в американската икономика. В този дух се изказа американският президент Барак Обама след среща с лидерите на Конгреса. Обама изрази увереност, че може да се избегне повишаването на данъците и орязването на разходите от 1 януари.  
 
Часът за незабавни действия настъпи, посочи държавният глава и допълни:

Никой няма да получи 100 процента от това, което иска. Но нека направим така, че средната класа, че американската икономика, че цялата световна икономика няма да пострадат сериозно, само защото политиците не могат да си свършат работата.”

Засега републиканското мнозинство не дава индикации, че е склонно на компромис за спиране на договорената още преди година мярка. Все пак опозицията на Обама е готова за преговори в последните дни на годината.

Ако до споразумение не се стигне и след 1-ви януари американската икономика пропадне в така наречената "фискална скала", то рецесията изглежда съвсем реална перспектива.

Последният път, когато икономиката на Съединените щати беше в рецесия, последва и глобалната криза, припомнят анализатори.