Наближава крайният срок да бъде избегната т.нар. "фискална скала"

30 декември е решаващ ден за Съединените щати. Днес е последната възможност политиците да избегнат падането на икономиката от така наречената „фискална скала”. До края на годината конгресът трябва да постигне съгласие за отмяна на предвиденото съкращаване на разходите и увеличаване на данъците от 1-ви януари догодина.

Президентът Барак Обама заяви, че е умерен оптимист, че лидерите в Сената могат да постигнат съгласие по въпроса за избягването на фискалната скала, което ще получи подкрепа и в двете камари.

Ако обаче това не стане, данъците на повечето американци ще бъдат увеличени. Това пък от своя страна ще доведе до забавяне на икономиката и евентуалното й повторно изпадане в рецесия.

Вестник „Вашингтон поуст” съобщи, че лидерите на Сената са си поставили краен срок до 22 часа българско време, за да намерят компромисен вариант. Ако бъде постигнат такъв, той трябва да бъде гласуван и в Сената, и в Камарата на представителите. За това обаче трябва да има допълнително време и затова вотът ще бъде в понеделник.

Анализатори коментират, че е малко вероятно републиканци и демократи да постигнат консенсус, тъй като са разделени по важни въпроси като данъците и държавните харчове. Има и спорове за това дали да бъде поставен праг, отвъд който налозите не могат да бъдат увеличавани.