Той може да събори американската икономика от ръба на т.нар. „финансова скала”

Опитите на политиците в Съединените щати да се избегне пакетът от финансови ограничения, добили популярност като "фискалната скала", срещнаха ново препятствие. Камарата на представителите в Конгреса показа нежелание да приема новия закон, който беше одобрен във вторник от Сената.   


В отчаян опит да бъде приет закон преди борсите да отворят след празниците, сенаторите гласуваха в 2 часа след полунощ. Според водачите на републиканското мнозинство в долната камара на Конгреса обаче, одобреният от сенаторите закон не включва достатъчно бюджетни съкращения.


Намерението им е да върнат закона в Сената с нанесени корекции. Служител в Сената заяви, че горната камара на Конгреса няма да приема корекции на закона, който гласува с мнозинство от 89-8.


Анализатори предупреждават за опасност от открит конфликт между двете камари на Конгреса. Той може да събори американската икономика от ръба на т.нар „финансова скала”.


Ако до разбирателство не се стигне, икономиката е заплашена от рецесия. Тя ще е резултат от автоматично влизащия в сила от 1 януари пакет от мерки за повишаване на данъците и значително орязване на бюджетните разходи.