Графът на Уесекс, заинтригуван от модела за извеждане на деца от домовете у нас

Британският принц Едуард и съпругата му Софи ще посетят България стана ясно след работна среща на социалния министър Тотю Младенов и посланика на Обединеното кралство в София Джонатън Алън по повод предстоящата кралска визита, съобщиха от ведомството на Младенов.


Графът и графинята на Уесекс, които се занимават с благотворителност, насочена към децата, изложени на социален риск, са проявили интерес към процеса на деинституционализация в България като успешен модел за извеждането на деца от специализираните институции.


В хода на разговора Тотю Младенов подчертал, че сътрудничеството между социалното министерство и британските институции е изключително активно и поставил акцент върху реализираната през 2012 г. информационна трудова борса в Лондон за български студенти. Министърът запознал посланик Алън с приоритетите на МТСП за 2013 година в сферата на заетостта и социалното подпомагане.


Министър Младенов представи процеса на изпълнение на деинституционализацията в България и подчерта, че едновременно с това се развиват и социалните услуги в общността, като към ноември 2012 г. те са над 700 за близо 17 хил. души, се казва в съобщението на Министерството на труда и социалната политика.


Младенов запознал британския дипломат с проблемите, с които се сблъскват българските граждани във Великобритания при издаване на нужните документи за работа на Острова. Посланик Алън се ангажирал да изпрати писмо до компетентните британски институции за решаване на проблема. Той подчертал, че в мандата си като посланик ще положи усилия за увеличение на нивото на търговията между двете държави и пояснил, че българското правителство е създало условия за инвестиции от страна на британските компании.