Министърът за румънците в чужбина е поканил британския посланик да обясни позицията на правителството си

Властите в Букурещ реагираха на плановете на британските власти да направят рекламна кампания, с която да отблъснат потенциалните имигранти от България и от Румъния.

Властите във Великобритания са сериозно притеснени, че след падането на ограниченията на трудовия пазар за българи и румънци през 2014 година, страната може да бъде залята от вълна от имигранти.

В Букурещ министърът за румънците в чужбина е поканил британския посланик да обясни позицията на правителството си.  Посланикът е бил помолен разговорът по темата да се води "разумно и балансирано", съобщава вестник „Обзървар”.

Външният министър Титус Корлатеан пък е изказал „сериозна загриженост” и е поискал уверение от британския си колега Уилям Хейг, че Лондон ще спазва ангажиментите си по европейските договори.

Според румънския министър на труда Марияна Къмпяну няма причини британците да се страхуват от вълна от имигранти след 2014 година. Пред „Обзървар” тя цитира данни, според които предпочитанията на сънародниците й за място за емигриране поставят Великобритания след Испания, Франция, Португалия и Германия.

В страната ви има не повече от 150 000 румънци, от които половината работят в земеделието, 6000 са лекари и сестри, 5000 са студенти и повечето от останалите са в строителството или места за квалифициран труд, като незначителен брой са безработни”, изброява Къмпяну.

Според румънския посланик в Лондон Йон Джинга " таблоидите и някои политици се опитват да превърнат въпроса с румънците и българите в политическа игра и хазарт". По думите му след отпадането на визовия режим преди 7 години от Румъния са емигрирали 3 милиона души и страната му е достигнала максимума на възможностите си да изнася хора.

С обширен материал по темата излиза и "Гардиън". Журналисти на изданието коментират огорчение и разочарование в двете източноевропейски страни от това отношение към тях и от насаждането на стереотипи, че всички имигранти от двете страни са готованци и цигани.

Според „Обзървар” натискът и България официално да изрази протест расте.

Същевременно вестник „Сън” съобщава, че армия от безработни българи и румънци се готви да нахлуе във Великобритания.

Имигрантите от двете страни обаче са „привлечени не само от възможността за работа, но и от щедрата социална система”, посочва изданието, което цитира и млади българи, които оценяват системата на социалните помощи във Великобритания, стандарта на живот, и изразяват страховете си от престъпността в България.