Нова порция документи разкриват план за следене на Борисов

Сайтът „Биволъ“ разпространи тази нощ нови документи от досието “Буда” за премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС. Сайтът публикува шест факсимилета от Делото за оперативно наблюдение (ДОН) "Буда", които представляват подробен план за самото оперативно наблюдение.

 

Планът е строго секретен също като предложението за откриване на делото. Разликата е, че предложението за откриване на ДОН е регистрирано в ЦСБОП на 12 февруари 1997 година, а планът е с дата 18 февруари 1997 година. И двата документа са подписани от оперативните работници Младен Георгиев (НБ-22) и Иван Йовчев (НБ-20). И двата документа са утвърдени с резолюция на подп. Спас Спасов на 24 февруари 1997 година.

 

В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та (СТРУМА, ОСЪМ и ВИТ), да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

 

Целта е да се определи "приоритетната престъпна ориентация" на Бойко Борисов и при наличие на данни за престъпни действия, той да бъде "реализиран“.

 

Периметърът на проучването започва от родословното дърво, психологически портрет и завършва с "приоритетна престъпна ориентация".

 

Документът гласи, че едва при "наличие на данни и условия за декриминализиращо поведение на обекта по установения ред да се подходи към контакт и осъществи вербовка за привличането му за секретен сътрудник”.

 

Във втория раздел, освен събиране на информация за всички връзки и бизнеспартньори на обекта, е предвидено "установяване методите, лицата и посредниците за проникване в държавните органи - в кои държавни органи, спрямо кои лица."

 

Изисква се още да се "установи съпричастността на Борисов към мощните икономически групировки, под чие влияние се намират и с чии капитал работят", както и "изясняване взаимоотношенията на обекта с лица и фирми, свързани с престъпни прояви".

 

Третият раздел предвижда следене на телефонните разговори, кореспонденцията, подслушване разговорите на обекта и неговото физическо следене.