Оттам се оплакват, че заради наложения лимит ще могат да лекуват с 60% по-малко болни

Бургаските болници се обединиха срещу орязването на парите от Здравната каса. От сдружението на лечебните заведения в Черноморския регион настояват незабавно да бъдат премахнати лимитите по клинични пътеки.


Според управителите на болниците методиката, по която се разпределят средства, ги кара да работят едва с 40% от капацитета си, а това означава съкращаване на персонал и връщане на пациенти.


От наложения на болниците лимит за прием с едно заболяване най-потърпевши ще са пациентите – те ще могат да лекуват с 60% по-малко болни.


„Миналата година със сигурност са били над 60 пациента с миокарден инфаркт. Точната цифра не мога да я кажа, не съм я проверявала, но сега лимитът ни е 38 инфаркта за година, което означава, че наистина 39-я инфаркт ще бъде фатален за него, ако бъде докаран в тази болница”, обяснява кардиологът д-р Иванета Айрянова.


Управителите на болничните заведения изчисляват, че трябва да съкратят персонала с 60%. Ще спре и обучението на млади специалисти.


„Тези млади кадри как ще се обучават, при положение че няма достатъчно раждания, достатъчно операции, достатъчно аборти? Как да се обучават тези млади кадри, какво да видят и от кого да го видят?, пита д-р Мирослав Минчев – акушер-гинеколог.


Съкращаването на кадри ще доведе до понижаване на медицинските стандарти, отнемане на лицензи и затваряне на болници. За да не се случи това от сдружението настояват за вдигане на лимитите на болниците в Бургаска област. Оттам настояват да се има предвид, че през летния туристически сезон, населението в областта се увеличава в пъти, за да надхвърли милион и 700 души.

 

От друга страна над 10 000 пациенти от Източна България може да останат без достъп до услугите на Варненската болница „Света Марина” заради недофинансиране. Това предупредиха от лечебното заведение, което е най-голямото в региона. Оттам отказват да подпишат допълнителните споразумения със Здравната каса, които предвиждат недостатъчно финансиране за дейностите на болницата. В „Света Марина” подозират касата, че за нейна сметка иска да източи 9 милиона лева.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Цеца Алексова