Учените твърдят, че създават своеобразен каталог като всяка година е отделна страница в него

Учени изработиха система за визуално изобразяване на това как се отразява глобалното затопляне на климата на екосистемите на Земята. Преподаватели от американския Boston University използват сателитни данни от последните три десетилетия, за да изследват промените в климата.

 

Според създателите на системата засега генерален извод за отражението на глобалното затопляне на климата върху екосистемите не може да бъде направен. Ценното в графиките е възможността да се проследят редица процеси в исторически план.

 

"Тези сателити буквално са като машини на времето. Можем да се върнем към 80-те години и да зададем въпроси, които тогава не са били актуални. Данните обаче са налице и можем да ги насложим едни върху други", каза Робърт Кенеди, преподавател в Boston University.

 

Зеленият и синият цвят изобразяват горски масиви в добро здраве. Жълтото показва проблем с инсекти, а червеното е цветът за умиращи гори. Учените твърдят, че създават своеобразен каталог като всяка година е отделна страница в него. Според тях, за да разберем какво крие бъдещето, трябва да разберем какво точно крие миналото.