Според учени съставката Ел-каринтин може да е виновна за натрупването на опасния холестерол

Неконтролируемата употреба на свинското и телешкото или така нареченото червено месо, може да се окаже опасна за сърцето. За това съобщи американско научно списание. И до сега съществуваха множество медицински изследвания, които предполагат, че честото консумиране на такова месо може да бъде вредно за здравето, но този път се сочи и конкретната заплаха - това е съединението Ел-карнитин. 


Какво е мнението на спортистите?


Пламен тренира по четири пъти седмично във фитнеса от 2 години. Въпреки че усилено спортува и консумира червено месо, не е имал сърдечни проблеми. 


Според изследването, публикувано в авторитетното научно издание "Нейчър медисин", сочи именно червеното месо като основен източник на съставката Ел-каринтин, която може да се окаже виновна за натрупването на опасния холестерол и от там за сърдечносъдови заболявания.


Ел-каринтинът е познат от 1905 г., извлечен е от мускули, а днес вече твърде популярен сред културистите, например.  


В защита на съставката се обяви инструкторът и национален шампион Мартин Гергов. Според него Ел-карнитинът не е никак опасно съединение. Това е вид аминокиселина, която се оказва най-често използваният фетбърнър или иначе казано – спортистите го използват за изгаряне на мазнините си, пояснява Мартин Гергов.


Според него опасността може да се крие другаде:


„Освен, ако наистина не се прекалява с него. Всяко нещо, с което се прекалява, води до негативни последствия. Както има една поговорка - дозата, прави отровата.”


Мненията разбира се, могат да бъдат различни, но докато изследванията не покажат твърдо, че червеното месо в големи количества разболява, то ще запази почитателите си. 


Още по темата гледайте във видеото.