Служебното правителство смята, че регулаторът трябва да се раздели на две подкомисии

Заедно с разбора на проблемите в енергетиката и предложения за законови промени с цел тяхното решение, служебният кабинет излезе и с идея, засягаща избора на състава на ДКЕВР. Министерският съвет предлага членовете на държавния енергиен регулатор да се избират с гласовете на повече от половината от народните представители.

 

Наред с това от правителството на Марин Райков искат комисията да се раздели на две подкомисии с по трима членове, както и номинациите за членове на ДКЕВР да могат да се правят не само от депутати, но и от представители на гражданското общество, предаде БГНЕС.

 

Служебното правителство предлага още биографиите на кандидати да се представят на сайта на Народното събрание и изслушването им да е публично. Сред предложенията на кабинета е и това решенията на ДКЕВР да се вземат публично, а закрити заседания да се провеждат единствено, когато става дума за класифицирана информация. Служебното правителство смята, че ДКЕВР сама трябва да определя бюджета си и единственият орган, който да може да го променя да е Народното събрание.

 

В доклад Световната банка критикува независимостта на ДКЕВР и посочва, че регулаторът не разполага с достатъчно средства, за да изпълни своите задължения. В същото време в доклада от проверката на ЕК в енергетиката експертите на комисията препоръчват съставът на ДКЕВР да се избира по прозрачен и ефективен начин и на контролния орган да се осигурява адекватен бюджет.