"Атака" поиска промени в Закона за здравето, с които пушенето на закрито отново да бъде разрешено

"Атака" поиска промени в Закона за здравето, с които пушенето на закрито отново да бъде разрешено. Още вчера това обещаха и депутатите на „Коалиция за България”. Мотивът е, че ограничението било причина за безработица и фалити на заведения. 


Междувременно обаче, над 27 хиляди души вече са се подписали в петиция срещу падането на забраната. От „Коалиция за живот без тютюнев дим” готвят и протест, като датата все още се уточнява. 


Елиза Стоева е редовен посетител на малко бистро в центъра на София. Тя силно се надява, че ситуацията няма да се промени и е убедена, че да не се пуши на закрито е навик, който ще се утвърди с времето.


Мирослав Добрев е сервитьор в същото заведение и е на мнение, че въпреки забраната  работата не е намаляла.


Който иска да отиде на заведение, едва ли отива само, за да запали цигара. Не съм забелязал някой да е против. Излизат отвън и си пушат, който пуши”, обясни Мирослав.


Самият той е непушач и признава, че предпочита да се запази сегашната ситуация. Шефът му обаче е раздвоен в мнението си.


„Моето лично мнение е, че е по-добре да не се пуши в заведенията, защото въздухът е по-чист, коментира ресторантьорът  Ангел Цонзаров. Признава обаче, че за да се запази бизнесът, е по-добре собствениците да имат избор. 


Против пушенето на обществени места се обявяват и върли пушачи. Сред тях е Славена Вътова. 

 

„Пушенето е навик, но той може да бъде практикуван по един абсолютно културен начин, така да го кажем. Почти всичките ми познати, които са пушачи, са настроени почти по същия начин”, обясни тя. 


Повечето звезди от любимия сериал на Нова "Етажна собственост"  и от шоуто Dancing Stars също искат да има ограничения, макар че са пушачи


Още за различните мнение по „горещата” тема – гледайте във видеото.

 

Още за това дали и кога ще падне забраната за пушене на закрито очаквайте в „Здравей България” в сряда сутрин.