Това означава, че издирваният за шпионаж не е пресичал руската държавна граница

Бившият анализатор на американското разузнаване Едуард Сноудън се намира на транзитния терминал на летище Шереметиево в Москва. Това обяви руският президент Владимир Путин като подчерта, че издирваният за шпионаж не е пресичал руската държавна граница, че той свободен човек и може да напусне терминала веднага, когато пожелае. Това разбули мистерията къде се намира Сноудън, след като от неделя държавни ръководители и журналисти гадаеха за местонахождението му. 


Едуард Сноудън пристигна в Москва в неделя следобед с полет от Хонконг. Очакваше се, че той ще се качи на самолета за Куба в понеделник, но мястото му остана празно. По време на днешното си посещение във Финландия, президентът на Русия Владимир Путин обяви, че пристигането на шпионина в Москва е било изненада. По думите му, руските разузнавателни служби никога не са работили с бившия анализатор и в момента не работят с него. 


Държавният глава подчерта, че Сноудън не е извършил престъпление в Русия и изрази надежда, че случаят няма да навреди на отношенията между Москва и Вашингтон. 


Съединените щати настояват Сноудън да бъде екстрадиран по обвинения в шпионаж, припомнят световните медии. 


Анализатори обаче коментират, че в момента това няма как да стане, защото бившият анализатор на американските разузнавателни служби се намира в транзитната зона на летището, което означава, че той не е влязъл на руска територия.