Според д-р Станимир Хасърджиев системата с търговските дружества превръща докторите в търгаши

„Крайно време е в България здравеопазването да стане приоритет не на думи и само в предизборните кампании”, заяви д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

 

„Дано да няма повече жертви от този инцидент. Той показва колко важно е здравеопазването за всеки един от нас. Това трябва да бъде национален приоритет, защото не знаем дали днес, когато сме живи и здрави, няма някой, в нетрезво състояние, да мине през спирката, да помете децата ни или нас”, каза в „Здравей, България” д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

 

Един от реалните показатели, които ще покажат, че политиците имат ангажимент към този сектор, според Юлиан Йорданов са средствата, които се отделят за здравеопазване. „Не може години наред да бъдем на последно място в Европа по отделен от БВП и най-ниската сума за здравеопазване бюджет”, добави той. По думите му българските лекари работят на европейско ниво и неслучайно много от тях работят вече в чужбина. „Тук те не намират пътя за развитие, усъвършенстване и за изява”, категоричен беше д-р Йорданов.

 

 

По думите на Нели Нешева, бивш управител на НЗОК, ако всички партии разпишат една програма или система от задачи и решат тя да се спазва и да има приемственост, тогава ситуацията ще се промени и няма да има такива глобални разделения. „Един от проблемите е именно приемствеността, защото всеки идва, прави нещо и след това то се изоставя или се започва от начало”, аргументира се тя.

 

Според д-р Хасърджиев първото най-важно нещо, което трябва да се направи, за да се стабилизира системата, е тя да не се влошава още повече. „Да не се посяга на това, което вече е постигнато”, каза той и добави, че новият шеф на Здравната каса трябва да гарантира, че ситуацията ще се подобри, а няма да се влоши – ще се улеснява достъпът до терапия, до лечебни заведения, да се реши въпросът с лимитите.

 

Другата важна задача според него е да се убеди този парламент, че здравеопазване не се прави с въздух, а с пари и то много пари. „В момента се отделя около 4.1% от БВП за здравеопазване, което е много малко, а за Европейския съюз този процент е 7-8 на сто. Увеличението трябва да е двойно”, заяви председател на Национална пациентска организация.

 

„Първите стъпки, които трябва да се направят, е да се гарантира сигурност на системата – всички болници да са наясно, че усилията, положени за пациентите, ще бъдат заплатени ”, каза д-р Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ „Александровска”. По думите му те работят в постоянен страх да не надвишат бюджета.

 

Системата с търговските дружества опорочава системата и превръща докторите от лечители в търгаши”, каза д-р Хасърджиев. По думите му е време да се помисли каква да бъде реформата в България и кава болнична система искаме и накъде ще вървим в бъдеще.

 

Според д-р Йорданов това, че болниците са търговски дружества не е толкова голям проблем. „Няма политически консенсус за това, как ще върви здравеопазването и какво трябва да се направи”, смята той.

 

Първото и най-важно нещо, което новият шеф на Здравната каса трябва да направи, е да види какво е реалното й състояние. „След това ще видим какво трябва да се направи”, добави д-р Йорданов.

 

Попитан има ли доверие на д-р Румяна Тодорова, той каза, че имат доверие на всеки, избран на този пост, защото очаква от него диалогичност. „Надяваме се на диалог и прозрачност”, заяви той.

 

Пациентите на трябва да се притесняват за финансовото състояние на Касата. Парите няма къде да изчезнат. Друг е въпроса дали ще стигнат”, заяви Нешева. 

 

Целия разговор може да гледате във видеото.