Устройството, разработено от учители по физика в университета в Ланкастър, Великобритания, наподобява часовник

Учени разработиха апарат, който изчислява колко живот ни остава, както и предразположението на човек към различни болести. Устройството, разработено от учители по физика в университета в Ланкастър, Великобритания, наподобява часовник, информира abc.es.

При допир с кожата, лазерен лъч анализира ендотелните клетки на малките кръвоносни съдове, които отговарят за сложните процеси в тялото ни. Резултатът от направената проба се показва на дисплей и се оценява по скалата от 0 до 100. Колкото по-високи стойности отчита устройството, толкова повече години живот остават на анализирания индивид.

Изобретателите на апарата - Анета Стефановска и Питър МакКлинток смятат, че тази техника може да бъде идеална възможност да се подобри стилът на живот на пациентите, въпреки че се допуска и пристрастяване към нея.  Досега в Обединеното кралство са направени експерименти с повече от 200 души.

Предвижда се окончателният вид на устройството да бъде готов за продажба в рамките на една година, а приблизителната му цена ще бъде 200 евро.

Апаратът би могът да се използва и по време на рутинни медицински прегледи, посочват още изобретателите.

Превод: Анелия Тодорова