Те ще се включат в единствения по рода си фестивал „Златна българска гайда”

Над 40 млади гайдари ще се надсвирват в единствения по рода си фестивал „Златна българска гайда”. Участие в него ще вземат деца от цялата страна със завидни умения в свиренето на джура и каба гайди. Изпълнителите ще бъдат разделени на две групи – до 14-годишна възраст и такива над 14 години. Това разказа за NovaNews.bg Ангел Ангелов от Фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство на България”, която е организатор на събитието. То ще се проведе на 6 и 7 септември в Копривщица.

„Опитваме се да направим надсвирване за млади гайдари. Ще има участници от Варна, Шумен, Нови пазар и други градове. Идеята ни е това надсвирване да прерасне в школа по гайдарско изкуство. Изпратихме две стари гайди на Ангел Гонов, който е сърцето и душата на калоферските гайди, за да ги възстанови. Очакваме да ни ги връчи официално на 6-и септември, тъй като той ще бъде част от журито, което ще оценява таланта на малките музиканти. Гонов ще дойде с още 25-има гайдари от Калофер”, обясни Ангел Ангелов.

Той се похвали, че „Национална българска гайда” вече е патентована българска марка, а мястото, където ще се проведе надсвирването, е стара семейна земя, която изкупил от роднини. Идеята му е от следващата пролет, всяка събота там да се провеждат различни мероприятия, в които децата да се включват.

„Ще представяме кухнята на траките, в която се готви по византийски рецепти. Има място, което сме отделили за грънчарница. Ще учим деца как се правят гърнета по стари технологии. В Разград вече направихме подобно нещо. Там показахме на децата как се правят подници. Част от нещата сме тествали на събори и има страхотен интерес към родното”, похвали се организаторът на надсвирването.

„Голяма част от мероприятията ни са свързани с българската традиция и култура. Опитваме се да ги запазим и предадем на децата ни, тъй като повечето от тях не ги познават добре. Затова правим и това надсвирване, което е било популярно навремето. Искаше ми се и съвременните хора да станат част от тези празници, да се хванат на хорото, да се забавляват, а не да бъдат само част от публиката”, коментира още Ангел Ангелов.

След официалната част на фестивала присъстващите могат да се включат в подготовката на юнашкия огън, където в огромен тиган ще се приготви „европейски кебап”. Той ще съдържа зеленчуци от повечето европейски страни – френски прозрачни лукчета, македонски червени чушки, немски залани чушки, турски лук, албански малки лукчета, броколи, брюкселко зеле, гулия, пилешко филе и българско домашно масло. Освен с него, присъстващите ще могат да опитат и хаджийски кюфтета, направени по стара византийска рецепта.

По време на събитието от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания” ще предлагат керамични фигурки, направени от децата в Дневния център в ИСУЛ. Фигурките няма да имат цена. Всеки, който реши да си вземе фигурка, сам ще реши колко пари да остави. Събраните средства ще се дарят за строежа на Възстановителния център за онкоболни деца край Костинброд, за чието изграждане NovaNews.bg писа.

„На 7-и септември ще проведем два конкурса – за най-вкусен копривщенски тутманик и за най-вкусно сладко от черни боровинки. Междувременно ще имаме и надяждане с горещи картофи, печени на жар. Очакваме поне 5000 души да присъстват на събора”, похвали се още Ангел Ангелов.

Автор: Анелия Тодорова