Разследването трябва да приключи на 11 септември заради изтичане на давност

България може да закрие делото за убийството на писателя Георги Марков през 1978 г., като разследването ще приключи без резултат поради давност. Това стана ясно от коментар на говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, цитирана от Франс прес.

 

Не е предприето никакво конкретно действие – заповед за арест, задържане, обвинение по отношение на дадено лице, позволяващо да се продължи 35-годишният срок на давност”, обясни Арнаудова и добави, че на 11 септември наблюдаващият прокурор ще прекрати делото.

 

Писателят-дисидент бяга от комунистическа България и работи в българската секция на BBC. Марков почина на 11 септември 1978 г. дни, след като според британските разследващи е прободен в бедрото от пешеходец с чадър в Лондон.

 

При аутопсията в хода на разследването на случая, станал известен като „българския чадър”, в крака на Марков е открита миниатюрна капсула, за която се предполага, че е съдържала отровата рицин.

 

Започналото след падането на тоталитарния режим разследване у нас беше прекратено през 1993 г., но беше подновено през 1995 г.