От консултанта определят обвиненията като нелепи

След като стана ясно, че е подаден сигнал срещу бившите министри от кабинета „Борисов” - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, директорът на финансовата компания, участвала в сделката, определи обвиненията като нелепи. А според бившия енергиен министър Трайчо Трайков - няма основание да се търси отговорност от него за сделката с остатъчния държавен дял от дружеството EVN. Той допълни, че изборът на посредник е извършен от Агенцията за приватизация, а самата сделка е финализирана по правилата на борсата.

 

Обвиненията срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков са за ощетяване на държавата с близо 90 млн. лева. Това станало при продажбата на държавния дял в енергоразпределителната компания EVN през 2011 година, когато 33-процента от капитала на дружеството са продадени за едва 93 милиона лева. За сравнение - другите две трети от капитала са били изтъргувани 7 години по-рано за 530 милиона лева. Ето какво казаха за Нова ТВ от фирмата-консултант по сделката.

 

„В пазарната икономика има един много прост закон. Той е, че цената на една стока е толкова голяма, колкото някой е готов да плати за нея. В процедурата, в която ние сме продавали акции от мажоритарния дял, сме ги предлагали на търг на борсата, а това е може би най-прозрачният и справедлив начин да бъде получена справедлива пазарна цена”, коментира Радослав Рачев, изпълнителен директор на „Булброкърс”.

 

Изборът на посредник по сделката се извършва от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, обясни Трайчо Трайков. По думите му посредникът прави конспект, който пък се проверява от Комисията за финансов надзор.

 

„Сделката се реализира по избрания метод - в случая закрит търг, пак по правилата на борсата, която пък е под надзора на Комисията за финансов надзор. Така че някъде, ако нещо е станало, отговорите трябва да бъдат дадени от борсата и от комисията.”

 

Трайков обясни, че след началото на всяка приватизационна сделка, министърът няма отношение към нея. Ако прокурорите все пак установят ощетяване на бюджета, борсата и Комисията за финансов надзор ще трябва да разровят и други приватизационни сделки.

 

Повече по темата гледайте във видеото.