Това съобщиха от Софийския градски съд

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е насрочено. Процесът ще започне на 10 октомври тази година.

 

Делото ще бъде разгледано от 2-ри състав на Софийския градски съд, информираха от съда.

 

В края на юни главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов, припомня БГНЕС.

 

Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебно производство, водено срещу бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров, са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

 

При разследването по друго досъдебно производство, водено срещу Орлин Тодоров (бивш директор на РЗБОП – Велико Търново) от наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново са били изготвени шест искания за прилагане на специални разузнавателни средства. Техническото прилагане на СРС е възложено на съответната структура в МВР. Цветан Цветанов, тогава вътрешен министър, е отказал такова разпореждане.

 

Срещу него  вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т. нар. допустителство по служба. 

 

Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори, е "подписка". По това обвинение го грозят до осем години затвор, ако прокуратурата докаже тезата си в съда.