...или кратък преглед на функциите на космите над горната ви устна

Мустаци – всеки се е сблъсквал с тях в живота си, независимо от пола и годините си. Моят първи спомен с тях ме връща далеч в детските ме години, когато все още имах руси къдрици и не бях виждала фризьорска ножица. Разбира се, става въпрос за големия мустак на баща ми, който ме плашеше, когато го виждах твърде близо до лицето си, но и особено много ме забавляваше, когато успявах да го хвана и да го дръпна към себе си. 


По-късно през годините тези (не)симпатични косми на горната устна, точно под носа придобиха съвсем друго значение или по-скоро – други значения. Видях какво е да си първото момче в класа с нещо като „мустаче” и всички да ти се подиграват, защото те все още си нямат и си мислят, че си леко „сбъркан”. Разбира се, другият вариант – да си супер готин точно заради това, а всички други - изостанали и зле, е по-приятният, но и по рядко срещаният. По-късно тези, които отказваха да направят свещената стъпка към мъжеството и да обръснат девствения си мустак, биваха порицани и осмивани. С годините, или по-точно порастването, тези предразсъдъци сякаш по-скоро се размиваха и всеки намираше своето място под слънцето – с мустак или без, но по-скоро без, особено ако си млад. Все пак  тези, които решаваха внезапно да си пуснат мустак, предизвикваха неловки усмивки или бурен смях, защото или мустакът беше твърде рядък, или несиметрично оформен, или приличаше по-скоро на нетипичен и  странен израстък централно на лицето, чието място някакси не бива да е там.


По-късно се запознах с жени с хормонални проблеми, които мечтаят поне един ден да се събудят сутрин и да не им се налага да правят манипулации, мантри и всякакви причудливи процедури, за да премахнат този ужас над горната си устна.


Попадах и на множество публикации за тенденциите при оформянето на мустаците, тяхното поддържане, ефектно извиване, препоръчителна козметика, съвети за формата на мустака, съобразена с формата на лицето и така нататък, и така нататък.


И това не е всичко. Оказва се, че мустаците имат много важни социални функции.


Мустакът като символ на мъжественост и гарант за авторитет


„Мъж без мустак е като къща без балкон” – тази поговорка е валидна с пълна сила в Турция и Арабския свят, където мустакът е мъжественост и авторитет. Макар и да ви звучи като нелепа или абсурдна възможността да си имплантирате мустак, оказва се, че точно тя е променила множество животи към по-хубаво и е върнала вярата в живота на не един мъж. В Истанбул например съществуват множество клиники, които предлагат спасителни процедури на мъжете с оскъдни или като цяло липсващи мустаци. Медицинските заведения, предлагащи такъв тип услуги, дори си сътрудничат с туристически агенции и предлагат пакети, включващи операция, нощувка и автобусен трансфер.


По мустака ще те познаят


Погледнато от друга гледна точка, формата на мустака може да издаде редица качества като религиозност и консервативност, например. Несъмнено, наличието на авангарден мустак ще ви осигури внимание, даже много внимание, може би дори респект и власт. А защо не и да ви направи сексуално по-привлекателни? В този ред на мисли ще споделя с вас две крилати фрази – „Целувка без мустак е като яйце без сол” и „Целувка от мъж без мустаци е като допир на пергамент. Няма любов без мустак”.


Със сигурност един антрополог може да ви разкаже много повече за формата на мустаците, за това, което те символизират, за вратите, които могат да ви отворят, както и да направи анализ на мустака на Дали или на този на Хитлер. Аз обаче нямам такива претенции и възможности и ще ви разкажа малко повече за…


Мустака като стъпка напред в битката с проблемите на мъжкото здраве


Вероятно сте чували за така нареченият „Мовембър” (ориг. Movember – от „mo” – жаргонен израз за мустаци и “November”- ноември) или ви е направил впечатление нарасналият брой на представители от мъжки пол, разхождащи се с мустаци през миналия ноември.  Всъщност „Мовембър” е инициатива, която цели да повиши осведомеността по въпросите за рака на простатата, другите видове рак при мъжете и като цяло да насърчи силния пол да се изследва редовно. Провела се за първи път в Австралия, днес инициативата е обхванала доста голяма част от света, като България също не прави изключение. Имайки предвид, че всеки може лесно да даде своя принос за промяна на лицето на мъжкото здраве – струва си.


Мустакат шампион 


И не на последно място – разгледайте снимките по-долу от Националния шампионат за бради и мустаци, проведен на 7-ми септември в Ню Орлиънс. Ако се вдъхновите и сметнете, че това е вашето призвание, има няколко категории, в които може да блеснете пред журито, но не си мислете, че е лесно. Има строги правила, с които трябва да се съобразите. Снимките са направени от професионалния фотограф Грег Андерсън, който възнамерява да публикува по Коледа книга за шампионата.


Ноември наближава, а за един достоен мустак са нужни около 60 дни. Женската подкрепа се оценява високо.


Автор: Миалена Халваджийска