Момчето било отвлечено от баба си през 2000-та година

Момче, отвлечено във Флорида през 2000-та година, най-сетне беше намерено от своя баща, който не се отказал да го търси през цялото това време. Детектив Ерик Менкони от шерифския отдел в Ливингстън, Мисури заяви пред CNN, че „това е кошмар за всеки родител. Но в крайна сметка всичко завърши добре”.

 

Похитителят на момчето е баба му, 60-годишната Санди Хати, която отвлякла детето в ранна възраст. Бащата я помолил да наглежда сина му, докато е на работа, но когато се върнал у дома и двамата били изчезнали. Последвали 13 години опити да бъдат намерени. Едва миналата седмица се стигна до развръзка на драматичната ситуация.

 

Първоначално бабата и внукът й живеели в град Чиликоти, но когато тя се опитала да запише детето в училището там, служителите се усъмнили и се обадили на органите на реда. По същото време частен детектив, нает от бащата, също успява да открие бегълците. Преди полицията да успее да реагира обаче, жената и момчето се местят в щата Айова.

 

През юли те се връщат в Мисури, където най-сетне са заловени. Голяма роля за това изиграва щатският Закон за отвличанията. „Според него, ако непълнолетно дете прекара в щата повече от 30 дни без изричното разрешение на родител или попечител, то се води за отвлечено”, казва Менкони. Именно шерифът издава нареждането да бъде арестувана похитителката.

 

Така след 13-годишно очакване бащата вижда отново сина си, който за последно е видял на една година. Сега 14-годишният младеж твърди, че „се чувства добре, но все още се аклиматизира”.

 

Похитителката Санди Хати вече е в затвора, като се очаква в сряда съдът да се произнесе окончателно за присъдата й.