Отбори от 20 страни ще премерят сили в състезанието World Solar Challenge

Отбори от 20 страни ще премерят сили в състезанието World Solar Challenge, което започна в Дарвин, Австралия, предаде БГНЕС. 

 

Създадените от ентусиастите оригинални конструкции търсят не скорост, а рационален разход на получената небесна енергия.

 

Отборите, сред които има представители на европейски страни, Япония, Саудитска Арабия, САЩ и Иран, трябва да преминат разстоянието от около 3 000 километра между Дарвин, в северната част на страната и Аделаида в южната. По-голямата част от маршрута минава през пустинни райони. 

 

Състезанията World Solar Challenge са ежегодни и в тях участват най-различни прототипи автомобили, задвижвани само със слънчева енергия.

 

Студентите от холандския Технически университет Айндховен направиха четириместен автомобил, работещ на слънчеви батерии и с голям багажник. Може да се каже, че това е първата в света семейна кола с такъв източник на енергия. Габаритите му са 4,5 м дължина и 1,65 м ширина. Тъй като е конструиран от алуминий и въглеродни влакна, масата му е едва 380 кг.

 

Stella е със силиконови панели, които събират слънчева енергия и с 60-килограмов блок с батерии с капацитет от 6 кВт/ч. По думите на създателите му, които са млади учени и студенти, при движение автомобилът изработва повече енергия, отколкото му е необходима за придвижване.

 

Надпреварата ще завърши в четвъртък.