146 души за ранените при пореден взрив в град Даркуш

През изминалата седмица екип на Новините на Нова бяхме в един от градовете в сирийската провинция Идлиб. Идеята ни беше да видим как живеят хората там, повече от две години и половина от началото на протестите в страната, прераснали в това, което някои наричат революция, а други гражданска война. Както и при миналото ни пътуване преди година, така и сега, Сирия ни посрещна с взривове, със загинали и пострадали хора.


Хаосът от сутрешния взрив в Даркуш не е отминал, ужасът обаче е утихнал или по-скоро се е преместил в къщите на тези, загубили някого тук сутринта. Този, който е поставил бомбата, е направил добре сметката си – в деня преди започващия Курбан Байрям всички пазаруват храна за празника. 146 души са ранени, 33-ма са загинали


При разчистването не бяха открити останки от ракета, бомбата е била в автомобил, но кой я е поставил - това остава без отговор. Охранителните камери на болницата в Даркуш показват фоайето половин час след взрива. Някои от хората, оставени на пода няма да се оперират – там всичко е загубено. На мнозина обаче предстоят операции през целия ден до късно вечерта. 


Ахмад Гандур – хирург, чиято кариера е започнала в големите престижни клиники на Сирия, сега се е завърнал в родния си град и е шеф на болницата, дори нещо като настойник на Даркуш. Той ще оперира един от тежките случаи – баща и син са били пред магазините – синът е загинал, а бащата има тежка коремна рана.


След час лекарят ни обяснява какво точно е извършил и дава прогноза, че пациентът ще се възстанови. 


„След една седмица той ще забрави всичките си болки, само една болка ще остане завинаги - загубата на сина му, поясни Ахмад Гандур.


А отвън е започнала погребалната процесия, напомняща повече на преминаване на демонстранти, дори на въоръжени групи – всъщност оръжие имат почти всички.


Късно вечерта хирурзите са привикани отново в операционната – две бебета са на път към живота в Даркуш. 


Повече гледайте във видеото.