Той отбеляза, че вътрешносирийските проблеми трябва да се решават от самите сирийци

Ако сирийският президент Башар Асад бъде преизбран през 2014–а година, войната ще продължи. Това предупреждение отправи американският държавен секретар Джон Кери след среща с посланици на страните от Арабската лига. По думите на Кери сирийската опозиция никога няма да приеме оставането на Асад на власт.

 

"Ако Асад смята да реши проблема, като отново се кандидатира, мога да ви кажа следното: войната няма да свърши, докато той остава на президентския пост", убеден беше Кери. 

 

В същото време в интервю за ливанска телевизия сирийският държавен глава заяви, че все още няма съгласувана дата за дълго отлаганата международна конференция за прекратяване на гражданската война в Сирия. По думите на Асад условията за мирни преговори за уреждане на сирийската криза още не са създадени. Според него липсват сериозни основания да се счита, че тази конференция би завършила с успех. 

 

„Ако тази конференция може да спре финансирането и въоръжаването на бунтовниците, аз не виждам голям проблем в преодоляването на сирийската криза. Тази криза не е толкова дълбока, колкото изглежда отвън", отбеляза президентът. 

 

Той не пропусна да отбележи, че вътрешносирийските проблеми трябва да се решават от самите сирийци, а не от чужденци, които създават в Сирия основа за подкрепа на тероризма.