Според експерти атаката е част от кампания на международни терористични групировки

В Русия атентатът във Волгоград беше определен като „предупредителен изстрел” преди зимната олимпиада в Сочи, която започва след четири месеца.


Според редица експерти атаката е част от кампания на международни терористични групировки, целяща всяване на страх и паника преди началото на игрите.


Разследващи взрива в автобуса потвърдиха, че основният заподозрян извършител е 30-годишната Наида Асиялова, която е съпруга на дагестанския терорист Дмитрий Соколов.


Шест души и жената камикадзе са загинали при експлозията в пълния пътнически автобус. Ранени са над 30 души, осем от които са с опасност за живота. Руските медии разпространиха информации от службите за сигурност, че бомбеният атентат почти сигурно е организиран от Дмитрий Соколов, който се оказва един от лидерите на така наречената Махачкалинска престъпна група.


Соколов е сочен за експерт по експлозивите и според руските власти именно той е подготвил жена си за самоубийствената мисия. Освен това стоял и зад няколко други атаки на територията на Руската федерация.


Случилото се във Волгоград даде повод за сериозни опасения, че предстоят още терористични нападения в навечерието на зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи в началото на идната година.