Някой се е опитал да управлява корпоративните кръгове зад гърба на Доган

Има опасност за живота на Христо Бисеров, каза в „Здравей, България” Осман Октай, бивш представител на политически елит на ДПС. По думите му оттеглилият се от всички ръководни постове в ДПС и парламента депутат разполага с много информация, защото е бил в кухнята на отношенията между корпоративните интереси и партийното ръководство.

 

Според Октай заместник-председателят на Народното събрание е бил привикан в Сараите, защото „някой може би си е помислил, че може да контролира и управлява корпоративните кръгове зад гърба на Доган… Някой го е отписал.

 

Нещата около Христо Бисеров се повтарят, отбеляза някогашният приближен на почетния председател на ДПС. „Знам, че той беше Сивият кардинал в СДС до оставката му при Иван Костов през 2000 г., когато изпревари с едно денонощие наказанието си”. Октай заяви, че Бисеров е бил ръководител на т.нар. „българско наемническо крило” в Движението за права и свободи. „Всички СДС кадри, които бяха наложени чрез ДПС, бяха наложени по този канал”, посочи той.

 

ДПС се превърна в лична партия за обслужване на корпоративни интереси”, коментира още Осман Октай. „Продължението на ролята на Христо Бисеров в ДПС беше продължение на ролята му на Сив кардинал в СДС”. По думите на Октай Доган не комуникирал пряко с корпоративните интереси, имал си посредници като Христо Бисеров.

 

Заплахата за Бисеров е огромна, защото разполага с много информация, защото е бил в кухнята на тези корпоративни интереси”, каза бившият високопоставен член на ДПС. Зам.-председателят на партията бил координиращият фактор в отношенията с корпоративните групи в енергетиката, в земеделието, в банковата сфера.

 

„След като Доган беше свален от сцената на партийната конференция, някой си е въобразил, че може заедно с Лютви Местан, да се възползва от тази ситуация и постепенно да го изолира. Мисля, че в следващите месеци ще има последствия и за самия Местан. Познавам го добре - много лесно е неговата суетност да бъде използвана от такива добри играчи на прехода като Христо Бисеров и чрез ласкателството, че той наистина може да бъде истинският председател, той да е бил употребен”, твърди Октай.

 

Според него Ахмед Доган е почувствал заплахата, че постепенно го изолират и е отстранил Бисеров, „за да покаже кой командва”. По думите му това е послание не само към Бисеров, а към правителството, „към всички министри, които са спрели да ходят в Сараите”

 

Целия разговор с Осман Откай можете да проследите във видеото.