Коалицията включва националисти от Франция, Италия, Белгия, Словакия, Швеция и Австрия

Крайнодесни партии от шест държави се обединяват за съвместно участие на европейските избори през май 2014 г., съобщи Франс прес. Целта им е да станат третата сила в Европейския парламент и да променят настоящия курс на Евросъюза.

 

На 15 ноември представители на френската партия „Национален фронт”, италианската „Северна лига”, белгийската „Влаамс беланг”, Словашката национална партия и шведските демократи се срещнаха по инициатива на Австрийската партия на свободата, за да обсъдят бъдещия алианс.

 

На разговорите не присъстваха представители на холандската Партия на свободата, но хората на Герт Вилдерс ще проведат консултации с австрийските си съмишленици в следващите дни.

 

Участниците в срещата обявиха, че се обявяват „в подкрепа на националния суверенитет срещу централизма на Брюксел, както и за „запазване на културната идентичност на европейските народи”. Алиансът е също така „срещу масовата имиграция и ислямизацията на Европа”.

 

Преди броени дни партиите на френските и холандските евроскептици се обединиха за изборите за членове на ЕП. Стана ясно, че Френският национален фронт на Марин льо Пен и партията на Вилдерс готвят общи листи за вота през май.