По искане на защитата на Цветанов процесът ще бъде гледан по съкратена процедура

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов за първи път застана на подсъдимата скамейка. Съдът даде ход на делото по едно от трите обвинения срещу него - а именно, че шест пъти е отказал да се използват специални разузнавателни средства срещу бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново.

 

По искане на защитата на Цветанов процесът ще бъде гледан по съкратена процедура. Разпитани бяха само четирима от свидетелите. Останалите бяха освободени и за тях ще бъдат използвани показанията им в хода на досъдебното производство.

 

Преди началото на заседанието адвокатът на Цветанов Ханс-Петер Ул съобщи, че е изпратена жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург за това, че прокуратурата е вменила вина на клиента му без съдът да се произнесе в периода преди изборите и по този начин е предрешила резултатите от вота.

 

Цветанов нарече делото политически процес, диктуван от прокуратуратаПървото заседание вече приключи. Цветанов нарече делото политически процес, диктуван от прокуратурата и отрече всички обвинения, свързани с него. Адвокат Ул определи делото като съдебен скандал, който трябва да бъде разгледан в Страсбург.

 

Това е вторият опит за старт на делото след провала на първото заседание заради искане на прокуратурата за отвод на съдебния състав. Следващото заседание ще бъде на 24 януари. Тогава ще бъдат разпитани още петима свидетели, сред които е и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев.