Двама души загинаха, след като бурята „Ксавер” връхлетя страната с ветрове със скорост до 142 км/ч

Хиляди хора от крайбрежните градове във Великобритания бяха евакуирани след силната буря, която връхлетя Северна Европа и предизвика най-големите приливи в последните 60 години. 

 

Двама души загинаха във Великобритания, когато бурята „Ксавер” връхлетя страната с ветрове със скорост до 142 км/ч преди да навлезе в Северно море и да се отправи към Германия и Холандия. Една от жертвите, шофьор на ТИР, загина, след като превозното му средство се вряза в множество коли в Шотландия, а мъж на електрически скутер загина, след като беше ударен от падащо дърво в Нотингамшър, Централна Англия. 

 

Властите съобщиха, че най-малко 10 000 души са били евакуирани – 9000 в източното графство Норфолк и 1000 в югоизточното графство Есекс. Британската метеорологична служба потвърди, че това са били най-големите приливи от бедствените наводнения в страните около Северно море през 1953 г., при които загинаха над 2000 души. 

 

Придошлите води вече започват да се отдръпват, но заради очакваните два високи прилива в Източна Англия по-късно днес "Бариерата на река Темза" ще остане затворена за втори път в последните два дни, за да се защити столицата.