Двамата са откарани в болница в премръзнало състояние

Безпрецедентен случай на бежанци, влезли на територията на България по море. Двама мъже, за които се предполага, че са сирийски граждани, бяха открити днес на брега в местността Траката край Варна.


Двамата мъже са били премръзнали, когато са ги открили рибарите и именно те подават сигнал. Това е наложило екипите на Бърза помощ да носят специални термични одеала, с които да ги затоплят. От разказа на рибарите двамата мъже са излезли на брега в двата противоположни края на селището. Ето какво още споделиха с екипа ни очевидците.


В рибарското селище на Траката целогодишно живеят рибари. Те първи откриха тялото на митрополит Кирил преди 5 месеца, сега спасяват бежанци.


Около 9 часа сутринта Атанас Атанасов излиза от рибарската си колиба и вижда премръзнал мъж на видима възраст около 30-40 години.


Вторият мъж успял да се добере до брега на около 300 метра от рибарското селище. Мястото обаче там е скалисто, има скат и сухоземния достъп до селището е ограничен.


Температурата на морската вода е около 6-7 градуса и според рибарите човек не би издържал в нея повече от половин час. Само няколко часа след като двамата мъже бяха докарани във Военноморска болница, достъпът на журналисти беше забранен.


Все пак от болницата съобщиха, че няма опасност за живота на двамата мъже. Заради престоя им в студената морска вода имат различна степен на хипотермия.


Дали това е инцидентен случай или наистина става въпрос за канал за трафик на бежанци по море разследващите тепърва ще установяват. Разказите и на двамата са били объркани и противоречиви, не ставало ясно дали са били изхвърлени във водата от кораба или са били извозени близо до брега с лодка, но са споменали сумата от 1000 долара.


Повече по случая гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова