Това заяви президентът Росен Плевнелиев при посещението си в азиатската държава

Търговският ни стокообмен с Китай е скочил 4 пъти само за 10 години и целта е да продължи да расте. Това коментира президентът Росен Плевнелиев в началото на първото си държавно посещение в Китайската народна република.

 

Според Плевнелиев, страната ни е готова да предостави на концесия на китайски инвеститори ключови инфраструктурни съоръжения. В Пекин Плевнелиев беше посрещнат от стотината постоянно живеещи българи там и от китайци, които учат български език и се интересуват от нашата култура.

 

Фан Шъ завършва българска филология в Софийския университет през 1966 година. Оттогава често се връща в софия. Освен в сферата на културата, той смята, че страните ни могат да сътрудничат добре и икономически.

 

В тази насока страната ни е готова да предостави на Китай индустриални зони и площи за производство на храни, обяви президентът Росен Плевнелиев. „Заинтересовани сме от осъществяването на различни проекти в сферата на инфраструктурата – като магистрали, тунели, хидросъоръжения, летища – в рамките на програмата на китайското правителство за предоставяне на 10 милиарда долара за реализиране на проекти в Централна и Източна Европа”, заяви държавният глава.

 

В следващите дни ще се проведат и два бизнес форума – в Пекин и Шанхай. На тях ще се обсъдят възможностите за китайски инвестиции в България.