Северозападен вятър ще донесе по-хладен въздух

Утре мъглите в Дунавската равнина ще се разсеят, а на места отново ще има краткотрайни дъждове.

 

Облачността ще бъде променлива, по-често значителна. Сутринта ще превалява на места в Западна България, а по-късно краткотрайни валежи се очакват главно в планините и източните райони. Южният вятър ще смени посоката си със северозападен и ще разсее мъглите в дунавската равнина. С него обаче ще навлезе малко по-хладен въздух.

 

Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса. Максималните стойности ще са малко по-ниски от днешните и ще са в интервала от 7 до 12 градуса. Това все пак са температури доста по-високи от средните за януари.

 

В планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. Ще има и превалявания от сняг, но съществена снежна покривка няма да се образува. Във вторник вечер по най-високите върхове тя е между 10 и 20 сантиметра. И тук вятърът ще се ориентира от северозапад и ще бъде умерен до силен. Температурите слабо ще се понижат и максималната на 1000 метра ще е 5-6 градуса, а на 2000 около минус 1.

 

Преваляванията у нас са свързани с вихър, преминаващ през северните части на Балканите. Нашата страна остава в неговата южна периферия, където е сравнително топло и затова валежите тук са от дъжд.

 

Само преди 2 дни обаче същият циклон донесе проливни валежи и наводнения в северната част на Италия. Части на град Модена все още са под вода, а спасителни екипи изваждат хора от домовете им. Много пътища в тази част на страната все още са блокирани заради активизирали се свлачища.

 

През следващите дни над тези райони ще се образува нов средиземноморски циклон и в четвъртък и в петък в тази част на Италия се очакват нови интензивни дъждове. Опасността от още наводнения е доста голяма. в края на седмицата вихърът ще се насочи и към Балканите, където също се очакват валежи. От север към нашия полуостров обаче ще се пренася студен въздух, и дъждът в Сърбия, Румъния и по-голямата част от нашата страна ще премине в сняг.

 

У нас в четвъртък преваляванията временно ще спрат, а следобед и слънцето ще се показва. в петък и събота облаците отново ще се увеличат и на много места ще превалява предимно дъжд. През първия ден ще духа силен югоизточен вятър, който в събота ще се ориентира от северозапад и ще започне да навлиза студен въздух. Привечер в Западна България дъждът ще преминава в сняг. В неделя снеговалежите в западните райони ще продължат, а на изток ще вали предимно дъжд. На места снежната покривка ще достигне 10-15 сантиметра. Температурите във високите западни полета трудно ще превишат нулата. В понеделник преваляванията ще спрат, най-късно в североизточните райони, но ще остане сравнително студено.

 

Повече за времето ще научите на Sinoptik.bg.

 

 

Актуалната атмосферна и пътна обстановка можете да следите на Kamerite.bg.