Опозиция и президент не успяха да постигнат договорка, обстановката продължава да бъде напрегната

След като преговорите между опозицията е президента на Украйна се провалиха, днес държавният глава обеща промени в правителството и отмяна на някои от законите, които ограничаваха възможностите на хората да протестират. Вероятно някои от арестуваните ще бъдат освободени. Янукович обясни, че това ще стане на извънредното заседание на парламента във вторник.

 

Центърът около площад „Независимост” е заприличал на крепост, очакваща нападение всеки момент. Барикадите, направени от чували със сняг и лед се поливат с ледена вода за повече здравина.

 

„Това е за охрана, за да не се прехвърлят и да дойдат от тази страна. При нас всичко работи. Трябва да сме крачка напред”, казва един от участниците на барикадите Виталий. Той не звучи съвсем сигурен, но продължава, както и други доброволци, приличащи повече на взвод войници.

 

Те се придвижват към високите места на площада, кърти се замръзнала земя, за да се пълни в чували за укрепленията. След сблъсъка с милицията и специалните части „Беркут”, десетките ранени от това и няколко загинали - подготовката е постоянна. Но мястото, където е било най-напечено преди няколко нощи по време на сблъсъците, е медицинския пункт на площада.

 

Млада лекарка, която пожела анонимност, е била дежурна в пункта тогава, както и други медици– доброволци. Било като на бойно поле. Тя разказва, че ранените са били десетки.

 

Само за няколко часа опозиционните лидери заеха коренно различни позиции. Алексий Яценюк, Виталий Кличко и Олег Тягнибок се срещнаха с президента Якукович за втори път. След срещата поведението им беше умерено и говореха за споразумение.

 

„Нашата мисия беше да спрем кръвопролитията. Има добър шанс това да се случи”, каза Яценюк. Кличко добави „Не беше лесно. Постигнахме споразумение, да видим дали хората ще го одобрят”.

 

Опозиционерите се отправиха към барикадите на булевард „Грушевски”. Кличко поиска примирие. Много от протестиращите посрещнаха думите на бившия боксьор с недоволство и настояване, че от месеци са на площада и не искат примирие. Малко по-късно, пред множеството на площада за отстъпка изобщо не ставаше дума.

 

Дълги часове на преговори за нищо. Сега разбирам, че няма смисъл да седиш на масата за преговори с човек, който вече е решил да те излъже. Вече е ясно. Булевард „Грушевски” е част от площада. Нито стъпка назад”, обяви Кличко.

 

Същевременно от президентството заявиха, че ще има извънредно заседание на парламента, което ще обсъди кризата в страната. То ще се състои на 28 януари. Правителството призова да бъдат освободени сградите на местната власт в Лвов и Търнопол. Гневни жители на двата града в Западна Украйна атакуваха сгради на администрацията и се присъединиха към исканията на протестиращите в Киев. Съобщава се за подобни акции в Житомир и Черновци.

 

Всичко по темата може да гледате във видеото.