Европа не се страхува от прекъсвания в газовите доставки, заяви еврокомисар Йотингер

Европейският съюз може да прекрати сътрудничеството с Русия по изграждането на газопровода „Южен поток”, съобщи руското електронно издание „Вести”, което се позова на изказване на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

 

„Няма да се опитвам да ускорявам преговорите по газовите тръбопроводи, например ‘Южен поток’,” заявил Йотингер, цитиран и от украинската агенция УНИАН. По думите му в момента няма необходимост да се търсят спешни начини за увеличаване на енергийния внос в Европа. Европейските страни не се опасяват от прекъсвания в газовите доставки, защото отоплителният сезон вече приключва.

 

„Южен поток”, който минава през територията на България, трябваше да осигури 15% от вноса на енергоносители в ЕС до 2018 г., заобикаляйки Украйна по дъното на Черно море. Реализацията му бе преустановена заради противоречие между сключените от Русия двустранни споразумения с транзитните държави и третия енергиен пакет на ЕС. Еврокомисията обяви, че ще преговаря с Москва от името на страните участници. В същото време газопроводът „Северен поток” вече позволява доставки през басейна на Балтийско море.

 

Йотингер отбеляза също, че подкрепя санкциите срещу Русия заради намесата й в Украйна. Става въпрос за прекратяването на преговорите за по отмяната на визите и замразяването на авоарите на определени лица. Той обаче се изказа против мащабни икономически санкции, които биха засегнали цялата руска икономика.

 

На този фон назрява поредната газова криза заради неизплатените дългове на Киев към „Газпром”. Сметката вече възлиза на близо 1,9 млрд.