Тийнейджърът прекара месеци в кома, след като бе ударен от газова граната в Истанбул

Почина 15-годишният Беркин Илван. Тийнейджърът беше в кома от юни миналото лято, когато беше ударен от газова граната по време на антиправителствените протести в съседна Турция.

 

Момчето бе ранено по време на защитата на парка „Гези” в Истанбул. Плановете на властите за унищожаването му, за да се освободи място за търговски център, предизвикаха обществена реакция, прераснала в масови демонстрации срещу правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Последваха тежки сблъсъци и при опитите на полицията да разпръсне демонстрантите и да освободи окупирания пл. „Таксим” се стигна до жертви.

 

„Загубихме сина си в 7 часа тази сутрин”, съобщиха в Туитър родителите на Беркин, предаде електронното издание на „Хюриет”. Младежът е осмата жертва на протестите около „Гези”, отбелязва вестникът. Беркин Илван бил ударен в главата по време на конфронтацията в истанбулския кв. „Окмейдани”. Оттогава се превърна във водещ символ на насилието срещу протестиращите.

 

Хиляди граждани се събраха пред болницата, където Беркин прекара повече от девет месеца в кома, за да засвидетелстват своята солидарност към семейството. Междувременно в социалните мрежи се появиха призиви за нови протести в цялата страна в следващите дни.  

 

При покачилото се пред болницата напрежение турската полиция отново използва сълзотворен газ срещу тълпата, дори в близост до входа на здравното заведение, информира „Хюриет”. В същото време родителите на Беркин обвиниха премиера Ердоган за смъртта на сина си.