Употребата на сила може да доведе до гражданска война, предупреди Москва

Властите в Киев постави ултиматум към проруските сепаратисти в Източна Украйна. Срещу тях ще бъде употребена сила, ако до 48 часа не се оттеглят доброволно. Блокадата на правителствени сгради в Харков, Донецк и Луганск продължава вече четвърти ден.   

 

Украинските власти засега контролират ситуацията в източната част на страната. Вашингтон изрази опасения, че чрез сепаратисткото движение Русия може да изфабрикува претекст за военна интервенция.

 

„За онези, които искат диалог, предлагаме преговори и политическо решение. Малцинството, което желае конфликт ще получи силов отговор”, заяви вътрешният министър Арсен Аваков.

 

Секретни сателитни снимки на американското разузнаване показват, че по границата с Украйна са разположени около 40 000 руски войници. Тяхното присъствие не е причина за тревога, твърди Москва, но настоява, че употребата на сила в граничещата с Русия Източна Украйна, може да доведе до гражданска война.

 

В понеделник, сепаратистите в Донецк обявиха "народна република" и призоваха за референдум за отделяне от Украйна. Днес, въоръжени с пръчки и запалителни бомби, издигнаха барикади.

 

Продължава обсадата на сградата на силите за сигурност в Луганск. Лидерът на сепаратистите там поиска помощ от Владимир Путин:

 

„Г-н Путин, благословете войниците си. Ако изгубите нас, тогава ще загубите последната надежда да имате добър съсед”.

 

Според някои информации, сепаратистите са взели заложници. Окупаторите обаче са категорични, че не държат никого в плен, а тази сутрин от сградата на силите за сигурност след преговори излязоха 56 души.