През 2013 г. износът на руски стоки и услуги в отбранителния сектор надхвърлил 15,7 милиарда долара

„Русия е един от лидерите в глобалния оръжеен пазар и твърдо държи второто място по обем на продажбите на оръжие”. Това обяви руският президент Владимир Путин на заседание на комисията по военнотехническо сътрудничество, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.


Според изнесените данни през 2013 г. износът на руски стоки и услуги в отбранителния сектор е нараснал с 3% и е надхвърлил 15,7 милиарда долара. През същата година фирми от руския военнопромишлен комплекс са доставяли продукцията си на 65 държави.


Ето какво още показват данните: 29% от световния оръжеен пазар се държи от Съединените американски щати. На второ място с 27 на сто се нарежда Русия, следвана от Германия, Китай и Франция съответно със 7, 6 и 5 на сто.


По думите на руския президент Владимир Путин над 70 страни в света ползват руска техника за противовъздушна отбрана, а делът на Русия в глобалния пазар на тази техника е близо една трета.


Путин коментира и потенциала на украинските предприятия в този сектор. Според него евентуалното прекъсване на „кооперационните връзки” в този бранш може да породи проблеми за военнопромишления комплекс на Украйна, както и за работещите в него и техните семейства.