Снимка: Тhinkstockphotos
Те са изключително богати на калий, магнезий, цинк, мед, калций, желязо, витамини А и Б комплекс
Сухите гроздови зрънца съдържат само 23% вода и са изключително богати на калий, магнезий, цинк, мед, калций, желязо, витамини А и Б комплекс. Лекарите препоръчват да ядете по-често стафиди, тъй като те имат нисък гликемичен индекс, съдържат фибри и антиоксиданти, т.е. фактори, които допринасят за контрола на кръвната захар.
Изключително важно е да се поддържа нормално ниво на хемоглобин, за да бъдат сведени до минимум рисковете за сърцето и кръвоносните съдове. Освен това стафидите имат висока енергийна стойност.
Предимство е, че те никога не се развалят и могат да се използват като добавка към кисело мляко или мюсли за закуска. Учените отбелязват, че стафидите съдържат доста калории, главно заради голямата концентрация на фруктоза.
Резултатите от най-новите изследвания показват, че ако се консумират най-малко три пъти седмично, могат значително да намалят кръвното налягане.