Площта на резервата ще е 730 000 квадратни километр, съобщи Барак Обама

Американското правителство ще прави в Тихия океан най-големия морски резерват в 
света. Площта на резервата ще е 730 000 квадратни километра. Новината съобщи президентът на САЩ Барак Обама по време на международната научна конференция „Нашият океан”, предаде БТА.

 

В двудневния форум участват около 400 специалисти от 80 страни, включително дипломати, учени, активисти на екологични организации.

 

Според замисъла на американската администрация територията на сегашния национален морски парк в тихоокеанския район между Хавайските острови и Американска Самоа ще бъде разширена и той ще получи статута на резерват. Ще бъде забранена каквато и да било промишлена дейност на намиращите се там 7 необитаеми острова и коралови атола. 

 

Американски учени са на мнение, че там в първоначалния си вид се е запазила тропическата морска среда с уникалната си флора и фауна, която трябва да се опази от външна намеса. 

 

Еколозите отбелязват също, че намиращите се там коралови рифове изискват допълнителна защита, тъй като вече са подложени на разрушение „в резултат на промените в климата и окисляването на океанската вода”.
 


Конкретният план за създаване на гигантския морски резерват в Тихия океан ще бъде разработен до края на тази година. 

 

Освен това президентът Обама е поръчал на редица министерства и ведомства да подготвят предложения за засилване на борбата с морските бракониери, включително с нелегалния лов на риба. 

 

САЩ са предложили също и други страни да увеличат пет пъти площите на морските си резервати и специално охраняваните морски територии. Сега охраняемите морски територии заемат само 2 на сто от океаните, припомни  държавният секретар на САЩ Джон Кери.