Проходът на Републиката обаче остава затворен за движение

Отменено е бедственото положение във Велико Търново. Въпреки това десетки хора не могат да се приберат по домовете си, защото поройния дъжд и прелелите реки унищожиха имуществата им. Кризисният щаб за бедствия и аварии продължава да работи, до пълното почистване на пътя в областта.  

 

И днес продължава огледа на комисиите и описването на щетите в цялата област. Най-големи поражения бяха отчетени в Дебелец, Килифарево и Велико Търново. Две къщи са описани като рискови и е възможно да се наложи принудително събаряне. Всички чакат помощ от държавата.

 

Беше толкова страшно, неописуемо, ние не сме виждали никога в нашия град бедствие от такъв мащаб. Би трябвало държавата да отпусне каквото трябва, защото никой не го е желаел това нещо,това си е природно бедствие. Трябва да се помогне по някакъв начин“, коментира Рени Добрева, жител на Килифарево.

 

Да се вземат мерки, да се предупреждават хората, защото това не става за първи път и лошото е, че пак ще се случва”, заяви от своя страна пострадалият Николай Маринов.

 

Български червен кръст започна раздаване на помощи от първа необходимост на всички пострадали семейства. 

 

Към днешна дата ситуацията се нормализира, но в крайна сметка бедстващите, които са пострадали по време на наводненията, се оказва, че са повече. Не виждам как хората ще могат  да се оправят в близкия един месец, но с помощта на големи фирми за техника, за строителни материали, на всички дарители, които в момента се отзовават, мисля, че ще се справим”, каза Даниел Панов, кмет на Община Велико Търново.

 

Проходът на Републиката остава затворен за движение. От Агенция „Пътна инфраструктура“ се ангажираха, че до месец движението на автомобили ще бъде възстановено. До тогава трафикът по международния път Русе – Свиленград е пренасочен през прохода „Шипка”.