Вече е възстановено и електроподаването във всички населени места в региона

Нивото на река Янтра започна бавно да спада, въпреки че водното й количество е три пъти над нормата. Средновековната църква „Свети 40 мъченици”, която преди няколко дни беше залята от реката, вече е вън от опасност. Нивото на реката там достигна 10 метра при критични 8,5 метра, а бариерата до реката беше изцяло залята.


Възможни се слаби повишения на речните нива само на определени райони, като има постове, които следят нивото на водата.

 

Обстановката в общината постепенно се нормализира. Вече е възстановено и електроподаването във всички населени места в региона.


И днес продължава огледът на комисиите и описването на щетите в цялата област. Най-големи поражения бяха отчетени в Дебелец, Килифарево и Велико Търново. Две къщи са описани като рискови и е възможно да се наложи принудително събаряне. Всички чакат помощ от държавата.


„Беше всичко толкова страшно, неописуемо, защото ние не сме виждали никога в нашия град бедствие от такъв мащаб. Би трябвало държавата да отпусне каквото трябва, защото това си е природно бедствие! Трябва да се помогне по някакъв начин!”, обяснява Рени Добрева – жител на Килифарево.


Да се вземат мерки, да се предупреждават хората, защото това не става за първи път и лошото е, че пак ще се случва!”, твърди Николай Маринов, един от пострадалите при наводнението в района.


Български червен кръст започна раздаване на помощи от първа необходимост на всички пострадали семейства.


„Към днешна дата ситуацията се нормализира, но в крайна сметка бедстващите, които са пострадали по време на наводненията се оказва, че са повече. Хората не виждам как може да се оправят в близкия един месец, но с помощта на големи фирми за техника, за строителни материали, на всички дарители, които в момента се отзовават, мисля, че ще се справим”, заяви кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.


Проходът на Републиката остава затворен за движение. От агенция „Пътна инфраструктура” се ангажираха, че в срок до месец движението на автомобили ще бъде възстановено. До тогава трафикът по международния път Русе – Свиленград е пренасочен през прохода Шипка.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Кремена Недялкова