Кирил Джабаров и Робърт Димитров са обвинени в подаване на невярна информация за български банки

Прокуратурата повдигна обвинение за напрежението около банковата система срещу двама от шефовете на фирма - инвестиционен посредник. Те пуснали имейли с измислена информация до стотици българи.

 

Кирил Джабаров и Робърт Димитров, шефове във фирмата инвестиционен посредник „Глобал маркетс”, измислили стряскащи имейли, разпратени до стотици хора. „Налице е риск за валутния борд и девалвация на българската валута подобна на ситуацията от 1998 г.Ние разполагаме с изгодно предложение как може да предпазите вашите средства”, пишат измамниците.

 

Един от получателите на този имейл разбрал, че нещо не е наред, и веднага подал сигнал в ДАНС. Така се стигнало до ареста на двамата. Те са обвинени за разпространение на неверни данни срещу банковата ни система и вече са на свобода - срещу 3 000 лева парична гаранция.

 

За да изпълнят схемата си двамата брокерите използвали трети човек, през когото пуснали измамните съобщения до техни клиенти и фирми. Изпращачът на съобщенията обаче не е арестуван.

 

Това далеч не е първият сблъсък на фирма „Глобал маркетс” със закона. Още през 2009-та срещу тях започват да валят оплаквания за агресивна реклама по телефона, срещу фирмата има няколко влезли в сила наказания от Комисията за финансов надзор, както и от Административния съд. А през май дейността на „Глобал маркетс” е прекратена официално.

 

Какво се случва с останалите служители на фирмата, които първоначално бяха задържани – не е ясно. Днес офисът на „Глобал маркетс” беше празен. Не открихме обвинените и на домашните им адреси.

 

По-рано днес стана ясно, че от БНБ са предложили до 5 години затвор за всяване на паника в сектора. Когато обаче са причинени значителни вреди другиму или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието да е лишаване от свобода от 5 до 10 години и глоба от 5 000 до 10 000 лева.

 

Допълнението към Наказателния кодекс се предлага във връзка с разпространението през последните дни на заблуждаващи сведения и злонамерени слухове по отношение на български банки и цели криминализирането на подобни деяния, допълват от БНБ.