Проруските сепаратисти се съгласиха на зона за сигурност около отломките

Експерти огледаха мястото, където падна Боингът на „Малайзийските авиолинии”. Те бяха допуснати там от опълченците от т.нар. Донецка народна република. Към района на инцидента се отправи и специалният пратеник на Нова ТВ в Източна Украйна Данаил Глишев. След като премина през серия от пропускателни пунктове, екипът на Нова вече се намира съвсем близо до мястото, където са пръснати останките на пътническия самолет.

Още по темата

 

Междувременно стана ясно, че проруските сепаратисти са се съгласили на зона за сигурност около отломките на малайзийския самолет, след като се появи информация за мародери, които унищожават доказателствата от катастрофата. Ще бъде изграден защитен периметър с радиус 20 км, така че да бъдат идентифицирани телата на жертвите и предадени на близките им.

 

Безпокойството на международната общност се засили, след като екип от 30 международни наблюдатели се оплакаха от агресивни въоръжени бунтовници. Наблюдателите са останали около час и 15 минути в района и са проучили само около 200 метра от мястото на катастрофата. Те не са успели да разговарят с никого за това, къде са двете черни кутии на Боинга. Украинският министър на икономиката обаче заяви пред CNN, че те са в Украйна, без да уточни дали правителството има достъп до тях.

 

Очаква се в разследването на инцидента да се включат и САЩ. Засега работната теория на американското разузнаване е, че през последните седмици Русия е снабдила с ракетна система „Бук” бунтовниците от Източна Украйна. Вашингтон смята, че сепаратистите не могат да работят с нея сами, но не се знае категорично дали на мястото е имало руски военни в момента, когато самолетът е катастрофирал.

 

Подробности за авиокатастрофата ще научите от видеото.