Близо 11 хил. имигранти не са били допуснати на българска територия

Миграционният натиск у нас се е увеличил с 3,6 пъти спрямо миналата година, обяви на пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По думите му от началото на годината в страната не са били допуснати 10 800 нелегални имигранти. Около 2 700 са влезли на българска територия.

 

В Турция има над 1,2 млн. потенциални нелегални мигранти, отбеляза Лазаров, цитиран от „Фокус”. В същото време имиграционния натиск се е увеличил с 2,2 пъти спрямо Испания и към Италия, където от началото на годината са влезели 100 000 души. Този натиск тепърва ще се усилва, предвид процесите, които се наблюдават в Близкия изток и в Африка, посочи главният секретар на Вътрешното министерство.

 

„Именно поради тази причина аз съм докладвал на министър Йордан Бакалов и на министър-председателя Георги Близнашки, че един от възможните варианти, според мен и според професионалното ръководство на МВР, е изграждане на възпрепятстващо съоръжение на цялата сухоземна граница на Република България с Република Турция”, добави Светлозар Лазаров.

 

Към момента над 800 служители на областни дирекции от вътрешността на страната и близо 500 служители на Главна дирекция „Гранична полиция”, които по принцип работят в други териториални дирекции, са командировани и изпълняват своите задължения на българо-турската граница. В същото време над 1 200 служители е реалният щат на „Гранична полиция” и дирекцията в Елхово, стана ясно по време на пресконференцията. Затова, според Лазаров, изграждането на възпрепятстващо съоръжение е един от най-удачните варианти за справяне с миграцията. По досегашните разчети то ще струва повече от 40 млн. лева.