Той е обвинен за това, че е поискал и приел подкуп за по-бързо изплащане на дължима от общината сума

Плевенският окръжен съд потвърди ареста на зам.-кмета на Плевен Алексей Зелов и отказа да измени мярката му за неотклонение в по-лека.

 

Зелов беше задържан на 22 април в сградата на общината при специализирана операция на ДАНС под ръководството на СГП. Той е обвинен за това, че в качеството му на длъжностно лице, в края на април тази година, е поискал и приел подкуп за по-бързо изплащане на дължима от общината сума.

 

За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществено длъжност, както и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност за срок до 3 години, съобщиха от съда. След разследване в кратък срок на 5 август Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Окръжния съд-Плевен обвинителен акт срещу Алексей Зелов.

 

На 11 август съдията-докладчик е прекратил съдебното производство заради допуснати в досъдебното производство съществени процесуални нарушения. Внесен е обаче протест срещу разпореждането на съдията-докладчик по делото и се очаква произнасяне на по-горната инстанция. Именно прекратеното производство е дало обаче основание защитата да поиска по-лека мярка. Другия мотив е, че няма опасност бившият зам.-кметът да извърши престъпление, тъй като не е осъждан. Той е освободен от длъжност на 1 юли и заради това няма и няма и опасност да извърши друго престъпление. Освен това в искането е посочено, че с предявяване на разследването е отпаднала възможността подсъдимият да повлияе върху събирането на доказателства и не съществува опасност той да се укрие.

 

Прокуратурата твърди, че няма нови обстоятелства, заради които да се промени мярката. Според държавното обвинение и към момента има опасност той да се укрие. Освен това към момента съдебното производство не е прекратено и има протест. Прокуратурата изтъква и високата обществена опасност на извършеното деяние и обществените отношения, които са засегнати от него.

 

Един от мотивите на съда да потвърди мярката на бившият зам.-кмет е това, че разпореждането, с което е прекратено производството не е влязло в сила и не е приведено в изпълнение. Плевенският окръжен съд приема, че няма обстоятелства, които да са от такова естество, че да налагат изменение на мярката за неотклонение. Съдът посочва, че има и към момента обосновано предположение за това, че е извършил престъплението, в което е обвинен, има и опасност да се укрие.

 

Определението все още не е окончателно и може да се обжалва и протестира пред Апелативния съд във Велико Търново.