Енергийният експерт Христо Казанджиев каза, че природозащитниците правели от мухата слон

Еколози, геолози и представители на МОСВ спориха в "Часът на Милен Цветков" за ползите и вредите от проучването и добива на газ и нефт на територията на Добруджа. 

 

Повод за дебатите стана новината, че министърът на околната среда и водите Светлана Жекова е подписала споразумение с американската фирма "Парк Плейс Енерджи Корп“, която да започне извършването на сондажни дейности в североизточната част на страната.

 

Айлин Хасан, експерт от МОСВ, обясни, че подписаното разрешение е към цялостния проект и не означава, че американската фирма ще започне проучване на газ и нефт без предварителната оценката на въздействието върху околната среда. 

 

Според еколозите проектът предвижда използването на метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве чрез т. нар. "въглищно възпламеняване“. Те сравниха този метод и пораженията от него с хидрофракинга, чрез който се добива шистов газ и върху който има мораториум у нас. Газът, добит по тази технология, е синтетичен и чрез неговата калоричност след допълнителна обработка се получават горива или химически продукти. 

 

Марияна Христова, припомни, че мораториумът за шистов газ включва и технологията, която "Парк Плейс Енерджи Корп“ иска да приложи в Добруджа. 

 

Енергийният експерт Христо Казанджиев каза, че природозащитниците правели от мухата слон и му е било омръзнало да слуша глупостите им. Според него без необходимия ОВОС не можело нищо да започне - нито проучване, нито добив. Казанджиев заяви, че еколозите умишлено засягали темата преди изборите.

 

В спора се включи и Свилен Овчаров от “Зелените”, който предупреди, че технологията, която искат да използват, е опасна и ще доведе до замърсяването на водата