Облагат ги с лихвите за 5 години назад, съобщиха от НАП

Стотици милиони левове са укритите доходи, а около 1000 българи са пропуснали да декларират какво печелят. 

 

Както всяка година, така и тази, под лупа и с по-специално внимание данъчните наблюдават около 2000 души. До момента са установени нарушения при 850 от  тях. А укритият доход е в размер на 200 милиона лева. Сметките показват, че от това хазната е ощетена с 20 милиона лева. 

 

Ревизията обхваща период от пет години назад. Най-голямото задължение на един от проверените е в размер на 1 милион лева. А всеки един от некоректните платци е имал среден доход на месец за миналата година около 19 000. 

 

Вещи за хиляди левове, а заплати близо до средната за страната. Така изглежда профилът на част от хората, които не декларират реалните си доходи. Колкото повече приходи укриват, толкова по-интересни стават обясненията им за източника на парите им и високия стандарт на живот. Като например - намерено гърне с жълтици в дядовата къща, набор от заеми от близки и приятели, достигащи до 183 души.

 

 Сватбени  подаръци за няколко стотин хиляди лева като яхта например също се оказвали често сред вещите на хора, които иначе имат скромни доходи. 

 

Когато клиент си купува яхта, търговецът няма право да проверява произхода на парите, но е длъжен да декларира продадената стока. Така НАП може да направи насрещна проверка.

 

А колкото до подаръците обяснението на заловените в укриване на доходи звучи несериозно, категорични са търговци. 

 

 „Подарък по този начин не става. Някой да ти подари яхта, не е като цветя или бонбони. За да си собственик на яхта, трябва да мине нотариус, където само нотариалната такса е няколко хиляди лева”, обясни Лъчезар Братоев, търговец на яхти.

 

Данъчните проверяват още дали хората, които купуват коли и имоти с кредит, имат достатъчно високи доходи, за да си плащат вноските. 

 

 По данни на данъчните всяка година се постановяват около 3000 присъди за укрити данъци.

 

Данните на НАП показват още, че в сравнение с предишни години размерът на укритите доходи продължава да расте.